Novosti

Ministrica Vojinović otvorila regionalno takmičenje za srednjoškolce u poduzetništvu

 

05.04.2019 08:04
Slika
 
Prvo od četiri regionalna jednodnevna takmičenja za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom „Munja Business Challenge" čiji je partner Ministarstvo kulture, sporta i mladih Tuzlanskog Kantona održano je u Tuzli dana 03.04.2018. godine, u organizaciji MUNJA Inkubatora i HOCU.ba info platforme sa partnerima.

Riječ je o najvećem državnom takmičenju pod nazivom „Business Challenge", koji predstavlja  obrazovni  program iz oblasti ekonomije i poduzetništva Junior Achievement a djeluje u preko 100 zemalja.

Otvarajući današnje takmičenje ministrica kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona Slavena Vojinović naglasila je da resorno ministarstvo već drugu godinu učestvuje kao jedan od partnera takmičenja, koje se pokazalo kao prilika da srednjoškolci unaprijede i razviju svoje vještine jer formalno obrazovanje odavno nije dovoljno da se uspješno i kvalitetno obavlja neki posao. „Jedan od prošlogodišnjih pobjednika je učestvovao u programu podrške za mlade koje je Ministarstvo raspisalo i ostvario pravo na opremu koja je doprinjela njegovom boljem uspjehu u daljem obrazovanju te se nadam da će se to ponoviti i ove godine", rekla je ministrica Vojinović.

Na ovim takmičenjima 200 srednjoškolaca iz velikog broja srednjih škola iz cijele zemlje pokazat će kako se snalaze u rješavanju poslovnih zadataka koje su pripremili menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva. Učenici podijeljeni u mješovite timove sa vršnjacima iz drugih gradova će, kroz timski rad i uz pomoć mentora, osmisliti najbolja poslovna rješenja i zatim ga prezentirati stručnom žiriju i ostalim učesnicima.
Preostala tri regionalna takmičenja bit će održana u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru. Pobjednički timovi od 17. do 19.4.2019. godine sudjeluju u finalu u Sarajevu, a dvadeset najboljih predstavljat će BiH na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana u Crnoj Gori.

 

0 0