Novosti

Socijalni dan u Ministarstvu kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona

 

01.11.2018 14:18
Slika
 
Dana 26.10.2018. godine, u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona boravili su predstavnici Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, Lokalni tim Tuzla, i to Azur Maketić, koordinator i Deni Džindo, član. Povod posjete ministarstvu je Socijalni dan, koji predstavlja jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima, a novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način se stiče praksa za buduće obrazovanje te znanja koja će učenicima pomoći u daljem aktivističkom angažmanu. Učenicima su ukratko prezentirane aktivnosti ministarstva, te su imali priliku da se ukratko upoznaju sa poslovima pojedinih radnih mjesta, te su uz mentorstvo uposlenika ministarstva stekli vrijedno iskustvo i znanje iz oblasti menadžmenta, prava te samog aktivizma.

Socijalnim danom svi uče i svi dobivaju. Srednjoškolci dobijaju priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti osam sati na radnom mjestu, te stiču jasniju sliku pri odabiru budućeg zanimanja, dok istovremeno mogu pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje. Škole omogućavaju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a poslodavci ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude koji su snaga i moć današnjeg društva.
0 0